قلب و عروقگوارشریهخون و سرطانروماتولوژیغددکلیه و مجاری ادراراعصاب وروانمسری وعفونیمسمومیت
درباره ماتماس با ما

تماس با ما

آدرس مطب: تهران، شهرک غرب، بلوار دادمان، ساختمان پزشکان مجاور بیمارستان آتیه، طبقه اول، مطب دکتر علی‌حسین افشار

شماره تماس جهت هماهنگی ویزیت آنلاین و حضوری:
۰۲۱۸۸۳۶۷۴۴۲

آدرس ایمیل:
a_afshardr45@yahoo.com

کانال تلگرام :
t.me/DrAfshar_clinic

صفحه‌ی اینستاگرام:




پنج نکته‌ای که هر فـرد سیگاری باید بداند ! PDF چاپ نامه الکترونیک
امتیاز کاربر: / 4
بدخوب 

پنج نکته‌ای که هر فـرد سیگاری باید بداند !

مصرف سیگار مرگ‌آور  است!
سیــــگار تنها برای فرد سیگاری خطرناک نیست، بلکه کسانی که در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند نیز در خطر هستند! اگر شما سیگاری هستید، خود و خانواده‌ی خود را در معرض خطراتی بسیار جدی قرار داده‌اید.


1- برای ترک سیگار هیچ وقت دیر نیست!

گذشت زمان پس از ترک سیگار نتایجی که می‌تواند اتفاق بیفتد!
1 روز کاهش فشارخون و تعداد نبض
2 روز بازگشت میزان مونوکسیدکربن خون به میزان طبیعی (مونوکسید‌کربن، اکسیژن رسانی توسط خون را دشوار می‌سازد)
3 تا 5 روز شروع بهبودی در لثـــه‌ها
4 هفته کاهش سرفه و خس‌خس سینه و بهبود تنگی نفس
2 تا 12 هفته بهبود گردش خون و عملکرد بهتر ریــه‌ها
1 سال خطر بیماری‌های قلبی ـ عروقی در شما به نصفِ خطر در کسی که هنوز سیگار می کشد، کاهش می‌یابد.
4 سال خطر ابتلا به سرطان مثانه، تا 50 درصد کاهش می‌یابد.
5 سال خطر ابتلا به سرطان در دهان و مری بیش از 50 درصد کاهش می‌یابد.
10 سال خطر ابتلا به سرطان ریـــــه در شما نسبت به کسی که هنوز سیگار می‌کشد، 50 تا 70 درصد کمتر می‌شود.
15 سال خطر سکته‌ی قلبی و مغزی در شما مانند افرادی است که هرگز سیگار نکشیده‌اند!

فواید دیگر ترک سیگار

- بهبود حس بویایی و چشایی شما
- نفس شما، ‌لباس و موهایتان دیگر بوی سیگار نمی‌دهد.
- وقتی سیگار را ترک می‌کنید، پولی را که خرج آن می‌کردید، ذخیره می‌شود. قیمت سیگار در جاهای مختلف متفاوت است. قیمت یک بسته سیگار چقدر است؟ اگر روزی یک بسته سیگار می کشید، حساب کنید که در طول سال چقدر بابت خرید سیگار پول پرداخت می‌کنید! این هزینه فقط پولی است که بابت خرید سیگار می‌پردازید؛ اگر هزینه‌هایی که بابت تشخیص و درمانِ بیماری‌های ناشی از مصرف سیگار را به آن بیفزایید؛ بیشتر متوجه بُعد اقتصادی آن خواهید شد!
اگر شما سال‌هاست که سیگار می‌کشید، هنوز هم می‌توانید از ترک آن، بسیار سود ببرید!
- افراد سیگاری‌ که سیگار را ترک می‌کنند، بیش از کسانی که به مصرف آن ادامه می‌دهند، عــمر می کنند!
- حتی اگر شما به بیماری‌های مرتبط با مصرف سیگار مانند بیماری‌های قلبی ـ عروقی و ریوی مبتلا هستید، ترک سیگار برای شما سودمند است.
- حتی اگر مصرف سیگار شما بسیار زیاد بوده باشد و اگر وضع ریه‌هایتان خوب نیست، باز هم از ترک سیگار نفع می‌برید.

2- سیگار کشیدن چیزی بیش از یک عــادت اســـت !
چرا ترک سیگار دشوار است؟
برای بسیاری از افراد سیگار کشیدن نوعی اعتیاد است!
سیگار دارای نیکوتین است و نیکوتین، بسیار اعتیادآور است!
سیگار کشیدن، نیکوتین را به مغز شما می‌فرستد! و سپس مغز شما مواد شیمیایی خاصی را آزاد می‌کند. این مواد شیمیایی اثرات لذتبخش خوشایندی ایجاد می‌کنند. برخی حالاتی شبیه آرامش و خرسندی در شما ایجاد می‌کنند و برخی از آنها هم سبب می‌شوند که شما احساس کنید که هوشیارتر هستید و تمرکز بیشتری دارید.

اما این احساسات خوشایند، زیاد طول نمی‌کشند! وقتی این اثرات از بین می‌روند، بدن شما باز هم نیکوتین بیشتری طلب می‌کند. همین که شما سیگار می‌کشید، بدن به آن میزان نیکوتین عادت می‌کند و آن احساسات خوشایند کاهش می‌یابند. سپس شما برای دریافت و رسیدن مجدد به این اثرات خوشایندِ کوتاه، مدام نیاز دارید که مصرف سیگار را افزایش دهید. این همان علتی است که سبب می‌شود شما به طور مکرر، میل به سیگار داشته باشید و در طول زمان میزان مصرف سیگار را افزایش دهید.

شناخت علایم ترک سیگار
ترک سیگار ممکن است سبب ایجاد برخی علایم ناراحت کننده شود. کمبود نیکوتین می‌تواند «علایم ترک نیکوتین» را در شما ایجاد کند. این علایم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- افسردگی   
- مشکلات خواب
- تحریک پذیری، بداخلاقی و احساس عصبانیت   
- اضطراب
- بی‌قـــراری   
- اشکال در تمرکز
- افزایش احساس گرسنگی و افزایش وزن   
- هوس سیگار

همچنین ترک سیگار می‌تواند برخی مشکلات ذهنی یا روانی‌ای را که به آن مبتلا هستید (مانند افسردگی)، بدتر کند.
بسیار مهم است که در ترک سیگار از پزشک خود کمک بگیرید. پزشک می‌تواند با یک برنامه‌ی مشخص و کامل، بهترین راه برای ترک سیگار را به شما ارائه دهد!     

3- راه‌های زیادی برای ترک ســــیگار وجـــود دارد.
برای ترک سیگار، سه راه بیش از راه‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد:
- خودت آن را  انجــام بــده !
- از مشاوره کمک بگیر !
- از داروهای ترک ســـیگار استفاده کن!
با پزشک خود در مورد اینکه کدام راه برای شما مناسب‌تر است، صحبت کنید.

خودت آن را  انجــام بــده !
ممکن است این روش ساده‌ترین راه ترک سیگار و در عین حال سخت‌ترین آن‌ها باشد.
- فقط سه تا پنج درصد افرادی که خودشان سیگار را ترک می‌کنند، تا یک سال در ترک باقی می‌مانند! بیشتر آنها، خیلی زود به مصرف سیگار بازمی‌گردند.
- اینکه خودتان مصرف سیگار را قطع کنید؛ شروع بسیار خوبی است! اما ممکن است کافی نباشد. شما نیاز دارید که سیگار را کاملاً ترک نمایید. اثرات نیکوتین بسیار قدرتمند هستند و تنها یک سیگار، می‌تواند شما را به آتش بازگرداند!
- اگر اشتباه کردید و دوباره سیگار کشیدید، نا‌ ٱمید نشوید و هدف‌تان را رها نکنید! شما هنوز می‌توانید سیگار را ترک کنید. اغلب افراد به بیش از یک بار تلاش نیاز دارند تا در ترک سیگار موفق شوند. پس دوباره یا خودتان سعی کنید یا از روش‌های دیگر کمک بگیرید.

مشـــاوره بگیرید!
ممکن است ترک سیگار دشوار باشد، اما شما مجبور نیستید آن را به تنهایی ادامه دهید. از پزشک بخواهید تا به شما را به مراکز حمایت کننده و یا متخصصان معرفی نماید. این مراکز و افراد متخصص می‌توانند بامشاوره و حمایت روانی به شما کمک کنند تا موفق شوید.

به طور مثال در ایران، در سراسر کشور، مراکز دانشگاهی زیادی در این رابطه فعالیت دارند. از این موارد می‌توان به مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تلفن گویای ترک سیگار کشور  (3-27122050-021)، کلینیک‌های ترک سیگار وابسته به شهرداری تهران، و دیگر مراکز ترک سیگار در دانشگاه‌های علوم‌‌پزشکی کشور، اشاره نمود.

از داروهای ترک سیگار کمک بگیرید!
این روش فقط برای بزرگسالان (بالای 18 سال) است. تنها 7 داروی ترک سیگار وجود دارد که توسط سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) تأیید شده است:

چسبِ ترک سیگار (نیکوتین پــَچ)
• با سه توان در دسترس است (21، 14 و 7 میلی‌گرمی)
• به صورت فروش آزاد یا نسخه شده
• این فرآورده یک میزان ثابتی از نیکوتین را از طریق پوست عبور می‌دهند. برچسبهای نیکوتینی برای درمان ترک سیگار در قدرتهای متفاوتی مثلاً برای ترک 8 هفته ای وجود دارند. در درمانهای پیشرفته دوزهای نیکوتین به تدریج پایین آورده می‌شود. برچسب های نیکوتین معمولاً برای افراد با مشکلات پوستی یا آلرژیک؛ گزینه مناسبی نیستند.

آدامس ترکِ سیگار
• با دو توان در دسترس است (2 و 4 میلی‌گرمی)
• فروش بدون نسخه
• جویدن آدامس نیکوتینی، سبب رهایی نیکوتین در جریان خون از طریق مخاط می‌شود. آدامس نیکوتینی برای افرادی که بیماریهای مفصل، فک تحتانی و فوقانی یا دیگر مشکلات دندانپزشکی دارند؛ مناسب نیست.

آب‌نبات‌های نیکوتینی
• با دو توان در دسترس است (2 و 4 میلی‌گرمی)
• فروش بدون نسخه

اسپری استنشاقی نیکوتینی
• فروش فقط با نسخه
• اگر چه استنشاقی نام گرفته است ولی مثل سیگار به ریه ها نمی‌رسد. اکثر نیکوتین فقط به دهان و گلو می‌رسد و توسط غشاء مخاطی جذب می‌گردد. عارضه جانبی آن اکثراً تحریک دهان و گلو و ایجاد سرفه است. هر کسی که به بیمارهای تنفسی مثل آسم مبتلا است، باید با احتیاط مصرف کند.

اسپری بینی نیکوتینی
• فروش فقط با نسخه
• اسپری بینی دارای پمپی حاوی نیکوتین است که استعمال کنندگان تنباکو می‌توانند آن را استنشاق کنند. زمانی که در طی برنامه‌ی ترک سیگار، فرد به کشیدن سیگار وسوسه می‌شود، مناسب است. در افراد جوان، افراد با مشکلات سینوسها و بینی و آسم توصیه نمی‌شود.

بوپروپیون هیدروکلرایدِ آهســـته رهش
• قرص‌های 150 میلی‌گرمی
• فروش فقط با نسخه

وارِنیسیلین (Varenicilin یا Chantix)
• با دو توان در دسترس است (5/0 و یک میلی‌گرمی به شکل کپسول)
• فروش فقط با نسخه

برای مصرف هر یک از این داروها حتماً باید با پزشک خود مشورت نمایید.

4- ترکیب مشاوره و مصرف داروهای ترک سیگار مؤثرتر است.
مشاوره و داروهای ترک سیگار، هر یک می‌توانند به شما در ترک سیگار کمک نمایند. اما اغلب مراکز تخصصی معتقدند که ترکیب این دو باهم (مشاوره + داروهای تر سیگار) مؤثرتر است. در مورد مفید بودن این روش‌ها در مورد خود، با پزشک‌تان  صحبت نمایید.

5- داشتن برنامه بسیار مهم است.
جدا از این مسئله که چه روشی را برای ترک سیگار انتخاب می‌کنید؛ بسیار مهم است که یک برنامه‌ی مشخص و انگیزه‌ی کافی داشته باشید. چند نکته‌ی مفید برای ترک سیگار و ماندن در ترک وجود دارد:

- دو فهرست تهیه کنید. یک فهرست از دلایل ترک سیگار و یک فهرست از اسامی افرادی که سیگار را ترک کرده‌اند. فهرست اول به شما یادآوری می‌کند که چرا ترک سیگار مهم است و فهرست دوم به شما گوشزد می‌کند که بسیاری از افراد موفق به ترک سیگار شده‌اند. هر دو فهرست را دمِ دست داشته باشید و و در حین مبارزه‌ی خود هر وقت دچار کشمکش شدید، به آنها نگاه کنید.
- سعی کنید در جمع دوستان، آشنایان و اقوام، فردِ سیگاریی را پیدا کنید که همراه با شما، ترک سیــگار را آغاز کند.
- به دوستان، آشنایان و اقوام خود بگویید که در حال ترک سیگار هستید و از آنها بخواهید که شما را حمایت کرده و در طول این دوره کمک‌تان باشند.
- یک برنامه‌ی زمانی مشخص برای ترک داشته باشید و به آن پایبند باشید.
- در شروع برنامه‌ی زمان‌بندی شده‌ی خود، سیگارها و زیرسیگاری‌های منزل‌تان را دور بریزید. منزل، جیب لباس‌ها و خودروی خود را از آثار سیگار پاکسازی کنید. لباس‌ها و دندان‌هایتان را تمیز و پاکیزه نمایید.
- منتظر و گوش به زنگ علایم ترک باشید، مانند بی‌قراری و گرسنگی. این علایم اغلب تا دوهفته بعد از شروع ترک سیگار به اوج خود می‌رسند و سپس بعد از آن به تدریج شروع به کاهش می‌نمایند. برای تمام کردنِ چسب‌های خشنِ نیکوتینی، به راه‌هایی فکر کنید که شما را سرگرم نگه می‌دارند. از تنقلات و میان وعد‌ه‌های سالم و آب‌نبات یا آدامس‌های بدون قند استفاده کنید.به منظورِ دور کردن ذهن خود از سیگار، برای داشتن  تفریحات و سرگرمی‌های لذتبخش برنامه‌ریزی نمایید. دستان خود را با تسبیح، نوشتن، خط‌خطی‌کردن و کشیدن و کارهایی مانند بافتن و غیره مشغول نگه دارید.
- از روش‌های آرام‌سازی مانند یوگا، مدیتیشن، تنفس عمیق و غیره کمک بگیرید.
- درباره‌ی آغاز یک برنامه‌ی ورزشی مناسب با پزشک خود صحبت کنید. ورش منظم و مناسب می‌تواند از تنش‌ها کم کند و خواب‌ شما را بهبود بخشد و به کنترل وزن‌تان کمک کند. به طور مثال پیاده‌روی به میزان 20 دقیقه، هر روز، می‌تواند مؤثر واقع شود.
- برای کنترل وزن خود و بهبود وضعیت سلامت‌تان، یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- از قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران بپرهیزید. از شرکت در مراسم و میمهانی‌هایی که سیگار کشیدن در آنها شایع است، اجتناب نمایید.
- هرگز فکر نکیند که « فقط همین یک سیگار را خواهم کشید! » ؛ به یاد داشته باشید که حتی یک پُک سیگار می‌تواند شما را دوباره سیگاری کند!
- به خودتان پاداش بدهیـــد! پولی را که قبلاً صرف خرید سیگار می‌کردید، کنار بگذارید و با آنها یک هدیه‌ی ویژه برای خود بخرید یا آن را صرف کاری لذت‌بخش نمایید.
به دنبال آن باشید که در سلامتی خود تغییراتی ایجاد نمایید. هر چه بیشتر به سلامت خود توجه کنید؛ بیشتر به ارزش تصمیم خود برای ترک سیگار پی می‌برید.
- حساب کنید که با نخریدن سیگار و حفظ سلامتی خود، چقدر از نظر اقتصادی سود می‌کنید.
- اگر اشتباه کردید و سیگار کشیدید، دوباره تلاش کنــید! برای انتخاب بهترین روش در این تلاش مجدد، با پزشک خود صحبت نمایید.
- یک روز در زمانی مشخص، برای انجام این کار داوطلب شوید: شـــــما می‌توانید!
- ترک سیگار شاید بهترین کاری است که شما می‌توانید برای خود انجام دهیـــد. اگر برای ترک سیگار آماده هستید یا به آن فکر می‌کنید، با پزشک خود صحبت کنید.  - شما می توانید کمک بگیرید و می‌توانید این کار را انجام دهید. این واقعیت دارد که بسیاری از سیگاری‌های پیشین، امروز فقط سیگاری‌های سابق هستنــــــد!