بیماریهای خاموش به آن دسته از بیماریها یا اختلالاتی گفته میشود که هیچ نشانه و علامت بالینیای ندارند و یا نشانهها و علایم آنها بسیار مبهم است و زمانی تشخیص داده میشوند که به میزان زیادی پیشرفت کردهاند. این بیماریها در صورت عدم تشخیص و درمان، اغلب کشنده و مهلک هستند.
بسیاری از ما افرادی را میشناختهایم که ظاهرا سالم بودهاند؛ اما ناگهان دچار مرگ یا بیماریایی خطرناک و مهلک شدهاند. این اتفاقات قابل پیشگیری هستند؛ اگر که افراد بدانند بیماریهایی به نام «بیماریهای خاموش» وجود دارند. هر چند حقیقت آن است که بیماریها به ندرت خاموش و بیسر و صدا هستند و اغلب آنها آغازی پرسر و صدا داشته، چون بهمنی بر سلامت فرد فرو میریزند! اما «بیماریهای خاموش» هنوز از دلایل عمدهی بسیاری از مرگو میر ها هستند.
بیماریهای خاموش کدامند؟- دیابت
- بیماریهای قلبی
- فشار خون بالا
- چربی خون بالا
- سرطان کلیه
- سرطان پانکراس
- سرطان سینه
- سرطان ریه
- سرطان رودهی بزرگ (کولون)
- سرطان رکتوم (راست روده)
- مزوتلیوما
- پوکی استخوان
- آپنهی انســـدادی خواب
- هپاتیت B و C
- سکتهی مغزی
- ...
شناسایی بیماریهای خاموشفشارخون بالااغلب افراد مبتلا به
فشار خون بالا از آن بیاطلاع هستند و زمانی متوجهی آن میشوند که دچار عوارض خطرناک آن میشوند. فشار خون درمان نشده میتواند منجر به آسیب کلیهها، بیماریهای عروق قلبی، آنوریسم، کوری، سکتهی مغزی و نارسایی قلب شود.
نشانههای فشار خون بالا چیست؟اغلب افراد مبتلا به فشار خون فاقد نشانه و علامت هستند. در این افراد بالا بودن فشار خون به طور تصادفی هنگام معاینهی پزشک یا بعد از حادث شدن عوارض فشار خون تشخیص داده میشود.
علایم و نشانههای غیر اختصاصی ـ علایم و نشانههای فشار خون مبهم و خفیف هستند:
- سردرد
- سردرد صبحگاهی
- وز وز گوش
- احساس سبکی سر یا سرگیجه
- گیجی
- ادم پاپی
برخی دیگر از علایم، ناشی از عوارض فشار خون هستند مانند؛ o خستگی
o تنگی نفس
o تشنج
o تغییرات بینایی
o تهوع
o بیقراری
o تورم اندام
o خونریزی از بینی
o احساس طپش قلب
o احساس عمومی ناخوشی
o افزایش تعداد دفع ادرار
o تاری دید
o گر گرفتگی صورت
o پوست رنگ پریده
o درد قفسهی سینه
o و...
دیابت دیابت میتواند علایم و نشانههایی مبهم داشته باشد و یا بسیار پر سر و صدا باشد. این مطلب به فرد مبتلا و نوع دیابت بستگی دارد. دو نوع دیابت وجود دارد؛
دیابت نوع یک و
دو. هر دو نوع دیابت میتوانند با تابلوی افزایش تشنگی و آشامیدن آب به همراه افزایش دفع ادرار، خستگی، ضعف،کاهش وزن و تاری دید خود را نشان بدهند.
دیابت نوع یک سریع پیشرفت میکند و اغلب در بچهها تشخیص داده میشود و میتواند علایمی قابل توج داشته باشد.
دیابت نوع دو به تدریج پیشرفت میکند و قبل از شروع آن مرحلهی پیش دیابت وجود دارد که سالها به طول میآنجامد. این نوع دیابت اغلب در بزرگسالان تشخیص داده می شود و میتواند تا سالیان مخفی باقی بماند.
علایم و نشانههای دیابت:نشانههای دیابت بستگی به میزان قند خون و مدت زمانی که از شروع آن گذشته است، پیشرفت میکند. در نوع یک طی سالها و در نوع دو طی چند هفته علایم پیشرفت میکنند. نشانههای اولیه بسیار ملایم هستند مانند بثورات پوستیایی که به کُندی بهبود مییابند و بعد علایمی مانند تشنگی و افزایش ادرار رخ میدهد و در نهایت نشانههای خطرناک دیابت پیش میآیند.
o آبسهها
o بثورات پوستی
o عفونتهای پوستی
o قارچهای پوستی در پاها
o ترمیم کند ضایعات و آسیبهای پوستی
o عفونت مجاری ادراری
o کاندیدیا (عفونت قارچی)
o برفک دهان
o پوست خشک خارش دار
o پوسته پوسته شدن پوست
o زخمهای پوستی
o اختلالات عصبی محیطی (کرختی و بیحسی)
o سوزن سوزن شدن پاها
o کرختی پاها
o کرختی دستها
o تاری دید
o مشکلات جنسی
o کاهش یا افزایش وزن
o بیحالی
o و ...
عدم تشخیص دیابت سبب بروز عوارض آن در اعضای مختلف بدن (مانند کلیهها، قلب و عروق، چشم، مغز و ...) میشود. از آنجایی که قند بالای خون به عروق آسیب میزند و عروق در سراسر بدن وجود دارند، عوارض دیابت نیز بسیار گسترده هستند.
تشخیص دیابتپزشکان در ویزیت بیماران با انجام یک آزمایش خون ساده میزان قند خون بیماران خود را بررسی میکنند. در صورت بالا بودن قند خون فرد، آزمایشات دیگری برای تأیید تشخیص دیابت و بررسی عوارضی که تا زمان تشخیص وارد کرده است انجام میشود (از قبیل آزمایشات خون، ادرار، معاینات چشم و ...). پس بررسی قند خون یکی از موارد چکاب معمول است.
در حال حاضر غربالگری دیابت در بسیاری از مراکز بهداشتی درمانی کشور انجام میشود.
دربارهی تشخیص دیابت با پزشک خود مشورت کنید.
چربی خون بالاچربی خون بالا نیز از بیماریهای خاموش است. افزایش چربی خون به طور کلی بدون علامت است، همانطوری که کسی که سالم است و چربی خون بالا ندارد، نسبت به کسی که چربی خون بالایی دارد، حالش بهتر نیست! اما تنها مسئلهای که اهمیت این موضوع را روشن میسازد، افزایش بسیار چشمگیر بیماریهای جدی قلب و عروق در نتیجهی وجود چربی خون بالا است!
علایم و نشانههای افزایش چربی خونبه طور معمول افزایش کلسترول خون در شروع آن، تا مدتها علامتی ندارد و به شکل رایج در طی چکاب یا اتفاقی تشخیص داده میشود.
در مراحل بالاتر بالا بودن کلسترول خون میتواند این علایم را داشته باشد:
o گزانتوما
o تجمع چربی به شکل دانههایی در اطراف چشمها
o لبههای سفید قرنیه
o رسوب کلسترول در قرنیه
تشخیص چربی خون بالاتوسط آزمایش خون انجام میشود. این کار باید جزو چکابهای معمول افراد باشد.
آپنهی انسدادی خوابشاید از خود بپرسید که آیا بیخوابی میتواند شما را بکشد؟ سؤال مضحکی به نظر میآید، اما از آنجایی که بسیاری از بیخوابیها ناشی از آپنهی انسدادی خواب است، جواب میتواند بله هم باشد!
آپنهی انسدادی (قطع تنفس حین خواب) خواب چیست؟ آپنهی انسدادی خواب یک اختلال تنفسی بسیار مهم است. در این اختلال، در هنگام خواب تنفس به صورت مکرر قطع می شود. علت این اختلال آن است که در طی خواب بافت نرم عقب دهان و حلق شل شده و مسیر راه هوایی را میبندد. در آپنهی خواب تنفس میتواند برای مدت زمان محسوسی (2 دقیقه و بیشتر) متوقف شود. این مسئله سبب کمبود اکسیژن خون میشود. کاهش اکسیژن خون نیز سبب میشود فرد بیدار شده و تنفس مجدداً برقرار می شود. سپس فرد وارد خوابی عمیقتر میشود. در آپنهی انسدادی خواب، این چرخه میتواند هر 20-30 دقیقه یا هر یک ساعت تکرار شود و در نتیجه سبب اختلال شدید خواب و سلامتی گردد. اختلال خواب و نامنظمی ضربان قلب از عوارض آپنهی انسدادی خواب هستند.
علایم آپنهی خواب شدت و علایم بین افراد مختلف متفاوت است. خر و پف شدید (خرناس بلند) علامتی شایع است ولی تمام کسانی که خر و پف میکنند به آپنه دجار نیستند و تمام کسانی که آپنهی خواب دارند،خرناس ندارند. نشانههای زیر میتوانند حکایتی از وجود آپنهی انسدادی خواب باشند:
o افزایش زمان خواب در روز
o مشکلات در روابط و کارهای اجتماعی
o مشکلات احساسی و روانی
o رفع نشدن خستگی با خواب
o خر و پف بلند
o خرناس در خواب
o تنفس منقطع
o تنفس از راه دهان (خشکی دهان)
o عفونتهای مکرر گوش
o عفونتهای مکرر سیونسها
o زخم گلو
o احساس خفگی
o خواب آلودگی هنگام رانندگی
o احساس خوابالودگی در طول روز
o سردرد صبحگاهی
o احساس کاهش انرژی
o اشکال در تمرکز
o تحریک پذیری
o فراموشکاری
o تغییر خلق و خو
o تغییرات رفتاری
o اضطراب
o اختلالات جنسی
o افسردگی
از عوارض طولانی مدت میتوان به افزايش فشارخون، بيماريی های قلبی و حمله های قلبی را نام برد. گاهی علت مرگ در خواب، آپنهی خواب است!
تشخیص آپنهی خوابآزمون خواب (پلی سومنوگرافی) میتواند این اختلال را تشخیص دهد. در صورت وجود هر یک از موارد فوق، دربارهی لزوم انجام این آزمایش با پزشک خو گفتگو کنید.
پوکی استخـــوانپوکی استخوان میتواند کشنده باشد. پوکی استخوان هنوز یک خطر بزرگ به خصوص برای زنان سالخورده است، چرا که میتواند از طریق شکستگی استخوان لگن هنگام زمین خوردن، آنها را ناتوان یا دچار مرگ سازد. افراد جوانتر و میانسال برای گریز از این خطرات باید از پوکی استخوان پبشگیری نموده و با انجام به موقع تستهای تشخیصی (سنجش تراکم استخوان) از وضعیت خود آگاه باشند.
پوکی استخوان نیز از بیماریهای خاموش است. به طور کلی این عارضه به خصوص در شروع آن نشانهی مشخصی ندارد. اما اگر بخواهیم با حساسیتی خاص به آن نگاه کنیم، نشانههای زیر میتواند اشاره به بروز این عارضه داشته باشد:
در مراحل اولیهی پوکی استخوان،درد مفاصل و درد عضلات میتواند وجود داشته باشد.
در پوکی استخوان پیشرفته این علایم و نشانهها وجود دارند:
o ضعف و درد استخوانی
o استخوانهای شکننده ( با کوچکترین ضربه استخوانها دچار شکستگی میشوند)
o شکستگیهای استخوانی
o کمر درد
o کوتاه شدن قد
o بدشکلیهای ستون فقرات
تشخیص پوکی استخوانبرای تشخیص پوکی استخوان چند روش وجود دارد:
• آزمون سنجش تراکم استخوان
• اولتراسوند کمی استخوان پاشنه
• دنسیومتری استخوان
• عکس ساده (با اشعهی X) روش مناسبی برای تشخیص پوکی استخوان نیست زیرا پوکی استخوان را تنها در مراحل خیلی پیشرفتهی آن نشان میدهد.
• تصویر برداری DXA
بیماریهای قلبیبیماریهای قلبی نیز یکی از بیماریهای خاموش کشنده است که در برخی کشورها بیش از سرطان سبب مرگ و میر افراد میشود. از عوامل خطری که سبب بیماریهای قلبی میشوند می توان به فشار خون بالا، چربی خون بالا، چاقی و دیابت اشاره نمود. این عوامل به تدریج سبب آسیب قلب میشوند. بنابراین کسانی که دارای این گونه عوامل خطر هستند، باید به طور مرتب تحت نظر پزشک باشند تا چکابها و بررسیهای منظم برای آنها انجام شود. سکتهی قلبی معمولاً چیزی نیست که یکباره رخ دهد و اغلب پیش از بروز آن یک سیر مزمن وجود داشته است.
علایم و نشانههای بیماریهای قلبیدرد قفسهی سینه معمولاً بهترین نمونهی علائم بیماری قلبی است، اما حقیقت آن است که بسیاری از افرادی که مشکلات قلبی دارند، درد قفسهی سینه ندارند. حتی برخی افراد بدون درد قفسه ی سینه دچار حملهی قلبی میشوند. اما به هر حال هر گونه درد قفسهی سینه باید جدی گرفته شود.
تنها راه تشخیص بیماریةای قلبی پیش از آن که پیشرفت کنند و سبب بروز عوارض جبران ناپذیری شوند، آن است که فرد تحت نظر پزشک باشد تا به شکل دورهای و منظم از این نظر بررسی شود.
علایم و نشانههایی وجود دارند که ممکن است مبهم با خفیف باشند:
o احساس ضعف
o سرفه
o خستگی
o درد پشت
o تغییرت هوشیاری
o تعریق
o احساس ناراحتی معده یا سوء هاضمه
o تنگی نفس
o لزر
o تهوع
o استفراغ
o اضطراب و بیقراری
o رنک پریدگی
o سیانوز (کبودی)
o درد یا کرختی در اندام
o غش
o تورم در مچ پاها یا پاها
o در نوزادان؛ عدم توانایی شیر خوردن و وزن نگرفتن
همهی بیماریهای قلبی مهم هستند و میتوانند عوارضی خطرناک و تهدید کنندهی حیات داشته باشند. همهی بیماریهای قلبی از جمله اترواسکلروزیس و بیماریهای عروق قلبی خطر عوارضی مانند حملهی قلبی، سکتهی مغزی و مرگ را افزایش می دهند.
علایم و نشانه های مهم را مرور میکنیم:
علایم آنژین صدری (درد قلبی در قفسه ی سینه) :o احساس ناراحتی در قفسهی سینه
o درد قفسهی سینه
o اپیزودهای کوتاه درد قلبی
o دردی که با ورزش بدتر میشود
o دردی که با استراحت رفع میشود
و دیگر علایم شامل
o تنگی نفس
o سوء هاضمه
o احساس طپشش قلب
o درد قفسهی سینه
o نامنظمی ضربان قلب
o احساس سبکی سر
o غش
تشخیص بیماریهای قلبیروشهای تشخیص بیماریهای قلبی در زیر آورده شده است:
- معاینه ی فیزیکی
- گوش کردن صداهای قلبی با گوشی پزشکی (استِتِسکوپ)
- نوار قلبی (الکتروکاردیوگرام)
- تست ورزش
- اکوکاردیوگرافی
- اسکن هستهای
- انژیوگرافی عروق قلبی
سرطان سینهعلامت مهم و شاخص سرطان سینه، وجود توده در آن است. ام با این حال تودههای بدخیم سینه ممکن است بسیار ک.چک بوده و در ماحل ابتدایی قابل لمس و تشخیص نباشند. تودههای بدخیم سینه معمولاً بدون درد هستند ولی در برخی موارد درد هم میتواند وجود داشته باشد. البته تودههای سینه میتوانند علل غیر خطرناکی نیز داشته باشند، اما به هر حال هر تودهای بادی به سرعت تحت بررسی قرار گیرد.
ممکن است توده به تنهایی وجود داشته باشد یا علایم و نشانههای دیگری هم همراه با آن رخ دهد.
علایم و نشانههایی که میتوانند نشان دهندهی سرطان سینه باشند:
- دورهی بدون علامت
- تودهی سینه
- ضخیم شدن و ناهمواری پوست سینه
- تودهای در نزدیکی سینه
- توده ی بدون درد سینه
- تودهی زیربغل
- تغییراتی در سینه:
• تغییر اندازهی سینه
• تغییر شکل سینه
• تغییرات پوست سینه
• فرو رفتگی در پوست سینه
• گرمی سینه
• تورم سینه
• قرمزی سینه
• ناهمواری سینه
- تغییرات نوک سینه:
• ترشح از نوک سینه
• حساسیت به لمس و درد نوک سینه
• تورفتگی نوک سینه
• تورم نوک سینه
• قرمزی نوک سینه
• ناهمواری و یا پوسته پوسته شدن آن
• گرمی نوک سینه
- تغییرات هالهی رنگی نوک سینه:
• گرمی، تورم و یا قرمزی آن
• ناهمواری یا پوسته پوسته شدن آن
- زخم روی سینه
- پوست پرتقالی شدن سینه
- فرورفتگی در سینه
در صورت وجود هر یک از علایم و نشانههای فوق، در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.
تشخیص سرطان سینه- هر خانمی باید در هر ماه خودش سینههای خود را معاینه کند. از پزشک خود بخواهید آن را به شما آموزش دهد.
- معاینهی فیزیک توسط پزشک
- سونوگرافی
- بیوپسی
o بیوپسی با روش FNA
o بیوپسی با سوزن
o بیوپسی جراحی
- بررسی پاتولوژی
- برسی متاستاز (انتشار سرطان سینه)
o بررسی غدد لنفاوی
o اسکن استخوان
o بررسی کبد
o بررسی ریهها
سرطان ریــــه سرطان ریه یکی از بیماریهایی است که ممکن است دیر تشخیص داده شود و چون علایمی دارد که مردم با آن ناآشنا هستند و احتمال نمیدهند که این نشانهها مربوط به سرطان ریه باشد، به راحتی تشخیص آن به تعویق میٱفتد.
علایم سرطان ریـــهعلایم سرطان ریه میتواند شبیه مواردی مانند ذاتالریه (پنومونی)، برونشیت و آسم باشد. همچنین علایم سرطان ریه میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد.
o سرفهی مزمن (شایعترین علامت زودرس)
o سرفه همراه با خون
o سرفههای بدتر شونده
o درد قفسهسینه ی مزمن
o تب
o تنگی نفس
o خس خس سینه
o خشونت صدا
o پنومونی مکرر
o برونشیت مکرر
o تورم گردن
o تورم صورت
o کاهش وزن
o احساس ضعف و خستگی
o درد در قفسهی سینه، دندهها یا پشت
o سخت شدن بلع
o خلط خونی
o کاهش اشتها
o فلج دیافراگم
o سخت شدن تنفس
o تجمع مایع در قسمت فوقانی بدن
تشخیص سرطان ریــــههر فردی باید علایم فوق را جدی بگیرید و فوری به پزشک مراجعه کنید. تشخیص سرطان ریه با روشهای زیر انجام میشود:
o معاینهی فیزیکی
o عکس سادهی قفسهی سینه
o تست عملکرد ریوی
o بررسی خلط
o بیوپسی از ریه
o برونکوسکوپی
o سیتیاسکن
o ام.آر.آی
o اسکن رادیونوکلوئید
o مدیاستینوسکوپی
o مدیاستینوتومی
مزوتلیومامزوتلیوما نوعی سرطان است که در غشاها (پردهها)ی بدن رخ میدهد. مثلا میتواند در غشای لطراف ریهها رخ دهد. مزوتلیوما میتواند خاموش و کشنده باشد، چرا که ممکن است مدتها بدون تشخیص باقی بماند.
علایم و نشانههای مزوتلیوما o بدون علامت در مراحل ابتدایی
o نفس کم آوردن در ورزش
o درد قفسهی سینه
o سرفههای پایدار
o برونشیت
o تنگی نفس
o تجمع مایع در شکم
o درد در دبوارهی قفسهی سینه
o تجمع مایع در اطراف ریهها
o خستگی یا کمخونی
o خس خس سینه
o خشونت صدا
o سرفه همراه با دفع خون
o کاهش وزن
o درد شکمی
o توده در شکم
o بزرگی شکم
o تغییرات عادات رودهای
o مشکلات گوترشی
سرطان رودهی بزرگ و رکتوم (راست روده)سرطان کولون بین افراد مختلف، علایم متفاوتی دارد. برخی افراد، به خصوص در مراحل ابتدایی سرطان، هیچ علامت و نشانهای را تجربه نمیکنند. سرطان کولون اغلب از یک پولیپ روده شروع میشود. این پولیپها خود هیچ نشانهای ندارند. اگر این پولیپها تشخیص داده نشده و برداشته نشوند، میتوانند سرطانی شوند. نشانههای حاصل میتواند شامل تغییراتی در عادات رودهای مانند اسهال، باریک شدن مدفوع و یا یبوست باشد. از دیگر علایم میتوان به نفخ، دفع گاز، دلپیچه، خونریزی از معقد، یا وجود خون در مدفوع، بی اشتهایی و کاهش وزن اشاره کرد. گاهی پولیپ سبب می شود که فرد احساس کند که رودهاش از مدفوع کاملا خالی نمیشود. در مراحل پیشرفتهتر با رشد تومور، انسداد روده ایجاد میشود.
علایم و نشانههای سرطان روده: o در مراحل اولیه؛ بدون علامت
o تغییر عادات رودهای (اسهال، یبوست)
o احساس عدم تخلیهی کامل روده
o وجود خون در مدفوع (خون روشن یا مدفوع تیره)
o مدفوع باریک
o خونریزی گوارشی
o احساس ناراحتی در شکم
o احساس پری شکم
o تجمع گاز در روده
o دل پیچه
o کاهش وزن
o بیاشتهایی
o احساس خستگی و ضعف
o تهوع و استفراغ
o کمخونی
تشخیص سرطان روده:• تست وجود خون در مدفوع
• سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر
• کولونوسکوپی
• پولیپکتومی (برداشتن پولیپهای روده)
• معاینهی فیزیکی
• بیوپسی
• پاتولوژی
هر زن و مردی باید از 50 سالگی غربالگری سرطان روده را آغاز کند و اگر یکی از اعضای خانوادهی فرد به سرطان روده مبتلا بوده است و سابقهی خانوادگی خطر ابتلا را افزایش میدهد؛
غربالگری باید از سنین پایینتر شروع شود. اغلب این غربالگری به سه روش انجام میشود:
- بررسی نمونهی مدفوع از نظر وجود خون مخفی در آن که هر سال انجام میشود. برای این آزمایش شما باید سه نمونهی مدفوع از سه اجابت مزاجِ پیدرپی بدهید. اگر این آزمایش مثبت باشد، باید کولونوسکوپی انجام شود.
- انجام آزمایش خون مخفی در مدفوع هر سال و کولونوسکوپی هر 5 سال
- انجام
کولونوسکوپی هر ده سال
سرطان پانکراسسرطان پانکراس نیز جزو بیماریهای خاموش است. چرا که در مراحل اولیه علایم و نشانههای قابل تشخیصی ندارد. بسیاری از علایم سرطان پانکراس در ابتدا خفیف هستند. از جایی که پانکراس در جایی از عمق شکم قرار دارد، تومورهای آن سالها قبل از تشخیص وجود داشته و به رشد خود ادامه دادهاند. تومور پانکراس پس از آن که به اندازهی کافی بزرگ شد، درد، فشار به اعضای مجاور و علایم مربوطه را ظاهر میسازد.
علایم هشدار دهندهایی که میتوانند نشان دهندهی سرطان پانکراس باشند:
• درد شکمی یا درد پشت
• کاهش وزن بدون دلیل مشخص
• مشکلات گوارشی (سوء هاضمه، معده درد، اسهال)
• روشن شدن رنگ مدفوع
• زردی (در چشم و پوست)
• ضعف و خستگی
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پانکراس قرار دارند؟موارد زیر احتمال بروز سرطان پانکراس را افزایش میدهد:
o سن بالای 60 سال
o داشتن اضافه وزن یا چاقی
o دیابت
o وجود سابقهی خانوادگی سرطان پانکراس
o سابقهی التهاب پانکراس
o مصرف سیگار
تشخیص سرطان پانکراس: o سونگرافی شکم
o اندوسکوپی
o سونوگرافی از طریق شکم
o آنژیوگرام
o بیوپسی
o سیتیاسکن
ERCP o
o بررسی سطح بیلی روبین خون
سکته مغزیهر کسی در هر سنی میتواند دچار سکتهی مغزی شود! سکتهی مغزی می تواند به شکلی خاموش رخ دهد! گاهی سکتهی مغزی آنقدر خفیف است که تشخیص داده نمی شود.
علایم هشدار دهندهی سکتهی مغزیاگر یک یا چند علامت از علایم زیر را در خود یا فرد دیگری مشاهده کردید، باید به طور جدی نکران آن باشید که سکتهی مغزی رخ داده است؛ فوری با نزدیکترین اورژانس پزشکی تماس گرفته، تقاضای کمک نمایید.
- احساس کرختی، بیحسی و ضعف ناگهانی در صورت، دستها یا پاها؛ به خصوص وقتی این علایم فقط در یک طرف بدن وجود داشته باشند.
- بروز ناگهانی حالت گیجی یا ناتوانی در صحبت کردن یا فهم و درک
- بروز ناگهانی مشکلات بینایی در یک یا دو چشم
- بروز ناگهانی مشکلاتی در راه رفتن، حفظ تعادل و یا موقعیت
- برزو ســــردرد ناگهانی بدون علت مشخص
برای اطلاعات بیشتر
اینجا را بخوانید !
هپاتیت B و C هپاتیت B و C هر دو ناشی از ویروسهایی بیسر و صدا هستند. ممکن است فردی سالها به آنها مبتلا باشد، بدون آنکه علامت و نشانهای داشته باشد. اگر این هپاتیتها درمان نشده رها شوند، منجر به آسیب شدید کبدی (سیروز کبد) میشوند. سیروز کبدی تهدید کنندهی حیات است.
علایم و نشانههای هپاتیت Bo نشانههایی شبیه به ابتلا به یک انفلوانزا
o خستگی
o زردی
o درد شکمی
o اسهال، ادرار تیره، مدفوع روشن
o درد مفاصل
علایم و نشانههای هپاتیت C o نشانههایی شبیه به ابتلا به یک انفلوانزا
o خستگی
o تهوع
o درد مفاصل و عضلات
o اضطراب و افسردگی
o کاهش تمرکز
o درد شکمی
o کاهش اشتها
o ادرار تیره، مدفوع روشن
تشخیص هپاتیتتشخیص هپاتیت حاد: وقتی فردی با علایم عمومی هپاتیت حاد که شبیه سرماخوردگی و یا انفلوانزا هستند، به پزشک مراجعه میکند، پزشک با توجه به شرح حال و سؤالاتی که از بیمار میپرسد ممکن است به هپاتیت مشکوک شود. در این صورت پزشک برای شما آزمایش خون درخواست میکند. تشخیص قطعی هپاتیت با آزمایش خوان انجام میگیرد.
تشخیص هپاتیت مزمن: در مراحل اولیه و زودرس هپاتیت مزمن که علایم وجود ندارند اغلب تشخیص با آزمایش خون انجام میشود. با توجه به شرح حال و معاینهی فیزیکی پزشک میتواند با توجه به شرح حال و معاینهی فرد (بزرگی حساسیت کبد، تجمع مایع در شکم، وجود یرقان) به هپاتیت مشکوک شود و برای تشخیص قطعی، آزمایش خون درخواست کند.